Indendørs Fliser

Unikke håndlavede fliser

Marrakech flise | marokkanske fliser | art nouveau flise

Retro Design

designfliser | marguerit flise |

Villa design

Diamond flise | håndlavede fliser | håndlavede cementfliser

Modern design

skridsikkerhed | skridsikkerhedsflise | håndlavede cementfliser

Special design

zellige | zellij | keramiske fliser | marokkanske fliser

Zellige og Bejmat

gulvtegl | håndlavede fliser | terrakotta fliser | terracotta fliser

Gulvtegl

flisefarver | håndlavede fliser | marokkanske Fliser

Farvekollektion

Villa Fliser | fliser kontakt | håndlavede fliser | hulkehl fliser | skridsikkerheds fliser

Kontakt

Bestil en fliseprøve - husk at angive model, farve eller mønster.

Cementfliser, Diamond fliser, rombe fliser, håndlavede cementfliser, Wasa teater Stockholm

Indendørs fliser

Hos Villa Fliser er vi stolte af at designe, udvikle og fremstille originale håndlavede cementfliser i tolagsteknik, - her i Danmark også kaldet marokkanske fliser. Villa Fliser nytænker den måde fliser kan bruges på i indendørsarealer og har udviklet håndværksteknikken, så der også findes tilsvarende udendørs fliser og belægningsfliser, der kan matche op.

Som et dansk designbrand kombinerer vi nordisk designforståelse med traditionelle europæiske fremstillingsmetoder, hvor hver enkelt flise bliver fremstillet i hånden.

Selvom den gamle håndværksteknik for cementfliser i tolagsteknik blev opfundet og udviklet i Europa er det i Marokko de fleste værksteder i dag findes. Villa Flisers værksted ligger i Marrakech og her har håndværkerne øje for detaljen. Deres kompetencer og evner gør det muligt for os at udvikle og designe nye former, farver og mønstre indenfor flisetypen cementfliser og videreudvikle de gamle håndværksteknikker, så vi i dag kan byde på flere patenterede specialfliser.

Vores flisekollektion indenfor typen cementfliser i tolagsteknik rækker fra klassiske fliser til nye og moderne former og mønstre. En fælles egenskab for alle vores håndlavede fliser er dog de unikke farver, som vi har udviklet med vores danske farveforståelse for øje. Sammenholdt med en dybde og en lækker blød tekstur i de håndlavede flisers marmoroverflade, giver det en farveoplevelse der aldrig bliver for meget.

Villa Fliser har som noget nyt også en enestående kollektion af, zellige / zellij den ældste flisetype, der pt. er i produktion. Zellige er samtidig de originale marokkanske Fliser, idet deres produktionssted siden middelalderen har været byen Fez i Marokko. I kollektionen findes også de populære håndlavede gulvtegl, som vi herhjemme har kendt i århundreder.

Klik på produktgruppen for at se de mange eksempler på håndlavede fliser og kombinationsmuligheder af farver, former og evt. mønstre. Kontakt os for at høre om endnu flere muligheder for cementfliser i tolagsteknik, der netop er tilpasset jeres projekt. Cementfliserne er hver gang custommade og Villa Fliser kan udvikle løsninger helt specielt til større fliseprojekter. Det kan f.eks. være en egen farve fra jeres corporate identity eller specialfliser, der tager hensyn til ældre eller svagtseende. Villa Fliser udvikler de cementfliser i har brug for custommade, helt specielt til jer.

Klik ind fra menuen på det der interesserer jer – ring til os for mere information eller særlig rådgivning. Eller læs videre nedenfor om marokkanske fliser og zellige.

Cementfliser model Marakech, Art nouveau, håndlavede cementfliser, historiske cementfliser,

Håndlavede fliser

Retro fliser

I art nouveau tiden omkring 1900 var cementfliser i tolagsteknik, det vi i dag i Danmark ofte kalder marokkanske fliser, den mest udbredte flisetype til gulve i Europa. Det skyldes at teknikken til fremstilling af de håndlavede fliser blev udbredt midt i 1800 tallet af Villeroy & Boch, der sendte teams rundt i Central Europa for at lægge de dengang spritmoderne cementfliser.

Det var den gang banebrydende, idet de håndlavede cementfliser i tolagsteknik var den første stabile, fremstillede gulvflise nogen sinde. Før det havde man massiv marmor eller andre sten på gulvet, hvis et flisegulv skulle holde over tid.

De håndlavede fliser i teknikken, som vi i Danmark kalder marokkanske fliser, ligger der endnu i de opgange, indgangspartier, slotte og herregårde, hvor de blev langt dengang for 100-150 år siden. Vi ved derfor at de håndlavede cementfliser har en utrolig lang holdbarhed og at de er nærmest uopslidelige.

Hvorfor vi i Danmark kalder dem marokkanske fliser, når de håndlavede fliser nu er ærkeeuropæiske, er et godt spørgsmål og hænger nok mest af alt sammen med at franskmændene, der havde annekteret Marokko, bragte de håndlavede cementfliser til Marokko i starten af 1900 tallet. Marokkanerne fremstillede den gang de cementfliserne med komplicerede art nouveau mønstre til franskmændene og blev særligt gode til håndfremstillingen af cementfliser.

De færdigheder holder Villa Flisers værksted i Marokko stadig i hævd og fremstiller cementfliser efter den gamle europæiske skik med marmor overflade, som giver en særlig dybde, ægte autentisk farve-changering og en nærmest blød tekstur til cementfliserne. Netop den særligt lækre overflade og farvegengivelse er der ikke mange fliseværksteder der stadig mestrer og er derfor unik for cementfliser.

Under menupunktet retro fliser finder du de gamle art nouveau mønstre til cementfliserne. Mange forbinder mønstrene på de håndlavede cementfliser med Marokko, men de fleste af flisemønstrene stammer fra Europa og blev den gang sat i ordre hos Marokkanerne af franskmændene.

Marokkanerne er dog blevet meget glade for art nouveau stilen og der udviklede sig i eftertiden, - også efter at stilen var gået af mode i Europa, en særlig marokkansk stilart indenfor cementfliser og andet kunsthåndværk, nogle kalder marokkansk art nouveau.

Cementfliser, Diamond fliser, rombe fliser, håndlavede cementfliser, håndlavede cementfliser, handgjort kakel

Design fliser

Marokkanske fliser fra Villa Fliser fås ikke kun i de traditionelle retro mønstre, men også i nyt design udviklet af Villa Fliser og indehaver Helle Fog. Ud over at introducere mange nye ensfarvede håndlavede fliser i forskellige former, som octagon fliser, sildebensfliser, diamond fliser og hexagon fliser, har Villa Fliser også nye flisemønstre, der læner sig op ad dansk design tradition og afspejler en aktuel æstetisk forståelse for cementfliser.

Klik ind i menuen under Villa design og find de nyeste flisemønstre indenfor cementfliser. Flisemønstrene marguerit, ariane og continuum er nogle af de seneste mønstre, men designudviklingen går videre hos Villa Fliser indenfor cementfliser. Så hold øje med menupunktet for dansk design af Helle Fog hos Villa Fliser.

Modern design

Cementfliser er kendt for flisemønstre fra art nouveau tiden og det er derfor – i et historisk perspektiv nyt, at se mulighederne i de håndlavede cementfliser som ensfarvede fliser uden mønstre. Villa Fliser har introduceret flisemarkedet for byggeri og arkitektur til ensfarvede fliser i mange former, der fremstår moderne og med en reduceret optik.

De mange fliseformer hos Villa Fliser kan være sildebensfliser, hexagon fliser, octagon fliser og diamond fliser – for ikke at tale om de mange muligheder indenfor firkantede fliser, både rektangulære fliser og kvadratiske fliser. Villa Fliser fremstiller de cementfliser i mange størrelser – fra 7 til 30 cm. Mange størrelser ligger som standarder indenfor cementfliser hos Villa Fliser. F.eks findes sildebensfliser, diamond fliser, hexagon fliser og octagon fliser i to varianter hver og square, kvadratiske fliser i hele 6 størrelser.

Ud over at de cementfliser findes i mange fliseformer, fremstiller Villa Fliser også cementfliserne i tolagsteknik i 30 farver. Villa Fliser er ekspert i at fremstille farver til cementfliserne, der aldrig bliver for meget og som har en behagelig optik selv når farven er kraftig. Det skyldes at Villa Fliser fremstiller de cementfliserne med en marmoroverflade, der giver et changerende udtryk og en blød tekstur. Netop cementflisernes overflade i granuleret marmor tilsat farvepigmenter sikrer at hver håndlavet flise er unik – også selvom de fliserne er ensfarvede.

Cementfliser, special fliser, Coda flise, kantflise, håndlavede cementfliser, håndlavede fliser, marokkanske fliser

Hulkehl, skridsikre fliser og sokkelfliser

Special design

Marokkanske cementfliser har igennem de sidste hundrede år ikke gennemgået nogen særlig udvikling. Det gælder både for flise design og for fremstillingsteknik indenfor cementfliser. Villa Fliser og Helle Fog satte sig derfor for, omkring 2016, at videreudvikle cementfliserne af typen marokkanske fliser til en mere aktuel flisetype.

Siden da har Villa Fliser videreudviklet nye fremstillingsteknikker, hvilket har resulteret i fliseformer, der hidtil – med de gamle teknikker og fremstillingsmetoder ikke har været mulig indenfor cementfliser.

Hos Villa Fliser fremstiller vi i dag fliser i 3 D, helt unikt på verdensplan, som løser problemer med afslutninger og kanter samt hjørner. Villa Flisers indehaver, Helle Fog har udviklet hulkehl fliser og særlige kantfliser, skridsikkerheds fliser og en serie af udendørs fliser indenfor den særlige håndværksteknik af håndlavede cementfliser i tolagsteknik.

Det særlige er at marokkanske fliser fra Villa Fliser har to lag, et slidlag af marmor øverst og et stabiliseringslag nederst i cement. Begge lag i de håndlavede fliser skal følges ad, så der også i rundingen og den lodrette del af 3 D flisen er en flot overflade i indfarvet marmor med den kendte optik fra de andre håndlavede cementfliser fra Villa Fliser.

Zellige, zellij i farven soleil gul, håndlavede fliser, marokkanske fliser, handgjort kakel

Zellige

Kollektionen af håndlavede fliser fra Villa Fliser indeholder også en af de ældste flisetyper, der stadig er i fremstilling, nemlig zellige eller zellij, - som nogle skriver det. Zellige fliser bliver fremstillet i byen Fez i Marokko og Villa Flisers zellige fliser, de originale marokkanske fliser, bliver fremstillet præcis som for mere end 1000 år siden i 1100-tallet. De håndlavede fliser er 100% autentiske og bliver i dag stadig benyttet som grundmateriale til mosaikker til paladser og moskeer. Derfor bliver Villa Flisers zellige fliser også håndhugget eller formet som de gjorde det i middelalderen. Villa Flisers kollektion af zellige fliser består af flere former og størrelser i de overvældende smukke farver, som kun Marokkanerne mestrer det. Nogle af formerne på de marokkanske fliser, zellige er rektangulære og kaldes ofte originalt bejmat fliser. Find bejmat og zellige fliserne under menupunktet zellige og bejmat under indendørs fliser.

Gulvtegl

Når man arbejder med håndlavede fliser og kunsthåndværk efter overleverede teknikker, opdager man at kunsthåndværk fra forskellige steder i Europa og Middelhavs området minder meget om hinanden, når bare man går langt nok tilbage i tiden. På den måde har man i såvel Marokko og Danmark på samme tid gjort brug af de håndlavede fliser, gulvtegl i boligen. Guvltegl er terracotta fliser, håndlavede fliser, der er fremstillet i ler og har en uglaseret overflade. Gulvtegl kan også benyttes til vægge, hvilket er populært, når det drejer sig om de uglaserede, håndlavede fliser i størrelsen 10x10 cm. De håndlavede marokkanske fliser, væg- og gulvtegl findes i flere størrelser fra kvadratiske fliser i 10x10 cm til 20x20 cm samt i rektangulære fliser i 4,5 cm til 20 cm.

Cementfliser, flisefarver, farvekollektion fliser, Marokkanske fliser, håndlavede fliser, historiske fliser, historiske cementfliser

Cement fliser i 30 nordiske farver

Marokkanske fliser

Under menupunktet farvekollektion finder du de 30 farver, som Villa Flisers marokkanske fliser fremstilles i som standard. Villa Fliser har udviklet flisefarverne efter dansk design tradition og passende til det nordiske lys. Villa Flisers farver fremstilles i et miks af granuleret marmor tilsat lidt hvidt cement og vand samt farvepigmenter. Det til sammen, giver den ægte changerende og douchede farvenuance som er karakteristisk for Villa Flisers farver ved cementfliserne. Samme farvemasse udgør også slidlaget i de marokkanske fliser, som er ca. 4 mm tyk. Efter hærdning af cementfliserne i 5-6 uger er slidlaget så hårdt at cementfliserne kan imprægneres og fliserne er dermed færdige til benyttelse og modstandsdygtige overfor snavs. De håndlavede cementfliser hærder videre de næste måneder og opnår en styrke, der gør dem til en af de allermest slidstærke fliser over hovedet.

De mange standardfarver hos Villa Fliser indenfor cementfliser gør at det sjældent er nødvendigt at fremstille særlige specialfarver til fliseprojekter. Ikke desto mindre er man som kunde meget velkommen med ens egen farveforestilling, som vi gerne udvikler custommade til jeres fliseprojekt med marokkanske fliser.

Rengøring af håndlavede cementfliser i tolagsteknik

Marokkanske fliser er nogle af de mest slidstærke fliser på verdensplan, hvis ikke den allermest slidstærke flise. Det skyldes at de håndlavede fliser har et stabiliseringslag i cement og også derfor bliver kaldt cementfliser.

Men cementfliserne er ikke kun stabile, slidstærke og nærmest uopslidelige, - de er også meget nemme at holde rene. Cementfliser med slidflade i granuleret marmor rengøres og plejes på samme tid ved at benytte almindelige rengøringsmidler som f.eks. brun sæbe hver 14. dag. Alternativt kan man benytte universalrengøringsmiddel i dagligdagen til de håndlavede cementfliser. Hovedsagen er, at de marokkanske fliser ikke bliver udsat for skadelige stoffer som syre. Nogle rengøringsmidler, som f.eks. toiletrens og kalkfjernere indeholder syre, dvs. ph værdi under 6,5. Syreholdige rengøringsmidler er skadelige for de marokkanske fliser og gør dem svære at holde rene på sigt, idet det nedbryder den skidtskyende overflade på cementfliserne.

Hvis man gerne vil fjerne kalk fra cementfliserne, fjernes kalk meget nemt med en skuresvamp og grundrens. Grundrens er en stærk base, der fjerner nærmest al slags snavs – også kalk, hvis man samtidig benytter en skuresvamp på overfladen af de marokkanske fliser.