Villa Fliser

Håndlavede fliser

 

tlf. 24209329

Marokkanske fliser, håndlavede fliser, cementfliser, historiske cementfliser, historiske fliser

Indendørs fliser

Belægningssten, belægningsfliser, udendørs fliser, terrasse fliser, altan fliser

Udendørs fliser

Flise projekter, Next House Copenhagen, Marokkanske fliser, cement fliser, håndlavede fliser, slidstærke fliser, historiske fliser, historiske cementfliser

Project Room

flise forhandlere, Villa Fliser

Forhandlere

Nyhedbrev

Tilmeld dig Villas nyhedsbrev og følg med i udviklingen af materialer og design.

Villa Flisekatalog

Se de unikke fliser fra Villa virkeliggjort i et hav af projekter.

Bæredygtige fliser

Læs om Villas tilgang til bæredygtighed og verdensmålene.

Flisernes mange fordele; holdbarhed, slidstyrke, handicap løsninger og let rengøring.

Flise galleri

Se de mange projekter ved at klikke frem med pilene

Villa Fliser er specialist i håndlavede fliser efter historiske fremstillingsteknikker. I eget regi fremstiller Villa Fliser cementfliser i tolagsteknik i mange udførsler tilpasset anvendelsesformålet - til både inde og ude. Villa Fliser er dedikeret videreudvikling af gamle håndværksteknikker til nye flisetyper og udvikler nyt design ved brug af de gamle håndværk.

Villa Fliser fører desuden også en større kollektion af de historiske flisetyper zellige og bejmat samt væg- og gulvtegl.

Villa Fliser står for originalt håndværk i kombination med nordisk design. Fascineret af det originale håndværk, fremstiller vi vores egen flisekollektion, hvor det rå og uspolerede danner spændingsfelt til den moderne minimalisme. 

Det hele startede i 2002 da indehaveren af Villa Fliser, Helle Fog på en rejse blev inspireret af kunsthåndværk og livsstil i middelhavsområdet. Det førte til en kollektion af interiør og senere havemøbler og møbler til det danske og europæiske marked. Eget design og håndværksmæssig produktion i middelhavsområdet med udgangspunkt i bæredygtighed har siden da været den røde tråd hos Villa.

Den særegne kombination af gamle håndværksteknikker, som de i dag næsten kun findes i Marokko og dansk design kom fra 2010 i fokus hos Villa, da Nordic havemøbelserien blev udvalgt til udstilling på Triennale design museet i Milano.

Siden da har kombinationen af eget design og traditionelt håndværk været det særlige kendetegn for Helle Fogs og Villas virke. Det kommer i dag bl.a. til udtryk i Villa Flisers kollektion af håndlavede fliser i et nordisk farvespekternye former til cementfliser samt udendørs fliser.

Ud over flisedesign har Helle Fog i de senere år også designet et spisestel og en foldestol til ude- og indendørs brug.

Cementfliser i tolagsteknik

Men hos Villa Fliser er håndlavede fliser det centrale og vi er stolte af at nytænke de marokkanske fliser i den måde vi benytter fliser, som en dekorativ og praktisk del af vores interiør og udeliv i Danmark. Villa Flisers cementfliser og zellige fliser er 100 % håndlavede fliser og fremstilles på værksted i Marrakech og Fez.

Villa Flisers cementfliser fremstilles i den gamle europæiske tolagsteknik fra midten af 1800 tallet. Mange kalder flisetypen marokkanske fliser, idet franskmændene bragte teknikken til Marokko omkring 1900. Sidenhen er der opstået mange værksteder i Marokko og begrebet marokkanske fliser står i dag synonymt med den gamle europæiske håndværksteknik.

De marokkanske fliser bliver fremstillet i hånden. Øverst på fliserne ligger et slidlag af granuleret marmor tilsat farvepigmenter, som giver et changerende udtryk i overfladen. På bagsiden af de originale marokkanske fliser er der et lag i cement, hvorfor fliserne også mange gange slet og ret bliver kaldt cementfliser. De marokkanske fliser har en levetid på omkring 100-150 år. 

Du kan se og høre historien om værkstedsleder Said, fremstillingen af de håndlavede fliser i Marokko og de marokkanske flisers vej til Danmark ved at klikke her.

Marokkanske fliser, håndlavede fliser, cementfliser, Villa Fliser

Håndlavede fliser

Hos Villa Fliser udvikler og fremstiller vi primært to typer håndlavede fliser. Håndlavede fliser, som også kaldes marokkanske fliser grundet den store udbredelse i Marokko - af den gamle europæiske tolagsteknik til fremstilling af slidstærke fliser. Den anden type hos Villa Fliser er zellige fliser, som også nogle gange skrives zellij. Zellige fliser er håndlavede fliser efter håndværksteknikker tilbage fra 1100 tallet. Zellige fliserne er terracotta fliser og kendes mest som glaserede fliser i mange flotte farver, som tilhugges til mosaik fliser. Hos Villa Fliser findes de også som fliser uden glasur, som vi i Danmark kender som gulvtegl eller terracotta fliser.

Villa Fliser har sit værksted for marokkanske fliser, cementfliser med slidlag i marmor, i Marrakech i Marokko. Villa Flisers håndværkere og medarbejdere i Marokko har været med i Villa Flisers fremstilling af terracotta fliser, marokkanske fliser og andet kunsthåndværk siden 2002. Et langt samarbejde som garanterer kontinuitet og kompetence, når det gælder fremstilling og organisering af de håndlavede fliser fra Villa Flisers værksteder i Marrakech og Fez.

Marokkanske fliser

Fliserne af typen marokkanske fliser, stammer egentlig fra Europa, hvor de også stadig fremstilles. I Europa og mange andre steder i verden fremstilles der stadig også fliser i samme tolagsteknik, idet cementfliser i tolagsteknik er den mest udbredte og historisk set første stabile gulvflise på verdensplan. Betegnelsen marokkanske fliser er dermed mere en anden og udbredt dansk typebetegnelse for denne type flise end det egentlig har relation til et produktionssted.

De marokkanske fliser, der bliver fremstillet uden for Marokko er dog ofte i en version, der er knap så håndlavet og som mere lever op til betegnelsen cementfliser end de marokkanske fliser, der bliver fremstillet i Marokko. De marokkanske fliser fra Villa Fliser er fremstillet med et slidlag i granuleret marmor, hvilket betyder at fliserne har en særlig dybde og lækker blød tekstur.

 

Marokkanske fliser, Next House Hostel, Next House Copenhagen, cementfliser, håndlavede fliser

Håndlavede fliser i 30 farver

De marokkanske fliser fra Villa Fliser adskiller sig på væsentlige punkter fra andre håndlavede fliser og fra cementfliser generelt. Modsat de fleste andre producenter af fliser udvikler Villa Fliser nyt design. Villa Fliser har blandt andet udviklet et farvespekter indenfor cementfliser i tolagsteknik i tråd med nordisk design og i nuancer der klæder det nordiske lys. De marokkanske fliser fra Villa Fliser findes i 30 unikke standard farver og det er endda muligt ved særlige projekter at få en egen flisefarve fremstillet. Det er helt unikt for cementfliser og findes kun hos Villa Fliser.

Marokkanske fliser fra Villa Fliser i nye former, - skridsikkerhed og som hulkehl fliser

Et af de områder Villa Fliser og Helle Fog arbejder særligt med, er videreudviklingen af nye fliseformer indenfor marokkanske fliser og fliser med slidlag i marmor. Ud over at have introduceret markedet til mange nye fliseformer indenfor marokkanske fliser, som octagon fliser, hexagon fliser, diamond fliser og de populære sildebensfliser, har Villa Fliser også udviklet helt nye tekniske muligheder indenfor cementfliser.

Special fliser som hulkehl fliser, særlige kantfliser, fliser med skridsikkerhed og udendørs fliser er helt unikt indenfor flisetypen marokkanske fliser og de særlige egenskaber er derfor registreret hos patentstyrelsen. De marokkanske fliser fra Villa Fliser er dermed ikke kun særdeles velegnede til hele boligen, men løser ofte krævende udfordringer i offentlige arealer, hvor handicaphensyn, let rengøring, flot design og slidstyrke skal gå hånd i hånd.

Håndlavede fliser, Villa Fliser, cementfliser, Marokkanske fliser

Mønstrede fliser

Marokkanske fliser er særligt kendt for mønstrede fliser i størrelsen 20x20 cm. Det skyldes at fliser af typen cementfliser i tolagsteknik netop er egnet til formålet, grundet den særlige håndværksteknik, hvor man benytter en skabelon til slidlaget i granuleret marmor. Fliserne med mønster fremstilles ved hjælp af en skabelon med fag i messing, hvor det indfarvede marmorgranulat bliver fyldt i, fag for fag. Man skal forestille sig at de marokkanske flisers skabelon ligner en udstiknings kageform, hvor man fylder det indfarvede marmor materiale i hvert fag med hånden.

De håndlavede fliser i tolagsteknik, marokkanske fliser eller blot cementfliser fik dermed også deres storhedstid i art nouveau tiden omkring 1900, idet mønstre og udsmykning var et kendetegn for stilarten indenfor arkitektur og håndværk.

Sidenhen er de fleste producenter af marokkanske fliser, både dem i Europa, Marokko og andre steder i verden, blevet ved med at fremstille retro mønstrene. Hos Villa Fliser fremstiller vi også stadig mange af retro fliserne, men designer også nye flisemønstre, der bedre ligger i tråd med nordisk design. Hos Villa Fliser er de marokkanske fliser kontinuerligt i en udviklingsproces.

Marokkanske fliser, Restaurant Unda Horsens, cementfliser, håndlavede fliser

Udendørs fliser og belægningsfliser

Villa Fliser har som noget helt unikt videreudviklet den gamle håndværksteknik for fliser i tolagsteknik til håndlavede fliser, der kan tåle at ligge udendørs. De marokkanske fliser som udendørs fliser, fremstilles i flere tykkelser og kan benyttes til tagterrasser, terrasser, pladser i det offentlige og altaner. Udendørs fliserne giver mulighed for at videreføre de marokkanske fliser fra interiør og ophold til arealer udendørs og udvider dermed beboelsesområdet til en samlet helhed af ude og inde arealer. Villa Fliser fremstiller udendørs fliserne som håndlavede fliser af typen marokkanske fliser eller cementfliser i næsten alle de designs, der også findes til interiør arealer.

Udendørs fliser fra Villa Fliser, model Art Nouveau

Zellige, originale marokkanske fliser

Zellige eller zellij fliser er en af de allerældste flisetyper og hos Villa Fliser lægger vi en ære i også at kunne tilbyde disse unikke håndlavede fliser fra Fez i Marokko. Zellige fliserne er originale marokkanske fliser, som blev udviklet tilbage i 1100 tallet som grundmateriale til mosaikker, der skulle udsmykke moskeer og paladser. Derfor bliver de håndlavede zellige fliser, de originale marokkanske fliser fra Villa Fliser den dag i dag stadig håndhugget efter fremstillingen. De håndlavede fliser er terracotta fliser og bliver derfor brændt før og efter der er lagt glasur på flisen. Zellige fliserne fås derfor både med og uden glasur. Hos Villa Fliser finder man de uglaserede håndlavede fliser under gulvtegl, idet det har været betegnelsen i Danmark igennem generationer.

Zellige fliser er dog marokkanske fliser og særligt kendt for de mange flotte farver og hos Villa Fliser har vi et flot sortiment af disse marokkanske fliser. De håndlavede fliser fås i flere størrelser og former, mens den traditionelt håndhuggede kun findes i størrelser op til 10x10 cm.

Zellige fliser fra Villa Fliser, Bar Jacobsen Illum Rooftop